Hasznos Információk

Szállítással kapcsolatos tudni valók

A megrendelt terméket a Futárszolgálat szállítja ki, 12-14 tonnás emelőhátfalas teherautóval

A kiszállított árut a megadott helyszínen raklapos béka segítségével mozgatják, ezért csak olyan helyre tudják lerakni a fabrikettet, ahová a szállító eszköz ( béka) zökkenőmentesen odafér!

Néhány fontos információ a fabrikett használatához

 

Ahhoz, hogy a környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előnyei maradéktalanul érvényesülhessenek, megfelelő tüzelőberendezésben kell elégetni, de kellő figyelem mellett jó tulajdonságai a hagyományos tüzelőberendezésekben is megmutatkoznak.

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a fabrikett használatakor a fatüzelés ismert szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is. A fabrikett a tüzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget elegendő elégetni. Az égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott az 50-60% -os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést.

A fabrikett a legjobb hatásfokkal a korszerű, fatüzelésre kifejlesztett tüzelőberendezésekben égethető el, de használható a hagyományos fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezések bármelyikében.

 A fához hasonló módon kell a fabrikettet használni cserépkályhában, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

Kisebb, vegyes tüzelésre alkalmas kazánok esetében a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson be a tűztérbe. Az alulról bejutó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni sohasem szabad. A felülről bejutó levegő bevezetése akkor szüntethető meg, ha a fabrikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikett maradványai, mint faszén ég.

 Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Kétaknás kazánokban történő használata esetén az égőtérben kisebb darabokra tördelt brikettel történhet, és a kezdőtűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni. A tüzelőanyag-akna akkor felel meg a fabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem lett kátrányos. Ellenkező esetben a brikett az aknában fennakadhat.